Vi svarar gärna på dina frågor.

Om du inte hittar svaret på din fråga här, är du välkommen att kontakta oss per telefon eller via e-post.

En kiropraktor behandlar besvär eller skador som orsakas av störningar i muskler, leder och nerver. Här följer några exempel på åkommor som kan behandlas effektivt med kiropraktik:

Värk eller smärtor i nacke och rygg.
Utstrålande smärtor i armar och ben t.ex. ischias.
Huvudvärk.
Stelhet i skuldror och höfter.

Om de besvär du lider av är av ett sådant slag att kiropraktisk behandling inte är lämplig, kommer din kiropraktor istället hänvisa dig till den vårdgivare som är bäst lämpad att behandla dina besvär.

Kiropraktiken bygger på naturvetenskapliga principer och utvecklas i takt med aktuell forskning. Dagens kiropraktik är en modern medicinsk vetenskap, som ingår i Världshälsoorganisationens organ för medicinsk vetenskap – CIOMS. För att få detta erkännandet krävs det att behandlingsmetoden uppvisar hög säkerhet och att dess behandlingseffekt är vetenskapligt dokumenterad.

För att kunna ge kiropraktisk behandling på ett effektivt och säkert sätt, krävs det – förutom djupgående teoretiska kunskaper – goda tekniska färdigheter. Att utveckla detta kräver mycket träning, något som de godkända utbildningarna tillhandahåller. Att kiropraktorn har en solid teoretisk och praktisk utbildning är en förutsättning för säker behandling, precis som inom den övriga sjukvården.

Ja, kiropraktik är en mycket säker behandlingsmetod – när den utförs av en kvalificerad kiropraktor. Studier har entydigt visat att allvarliga komplikationer i samband med kiropraktorbehandling är ytterst sällsynta.

Men som vid all annan verksam behandling kan patienten få reaktioner på den kiropraktiska behandlingen. Vanligast är lokal ömhet kring behandlingsstället. Undersökningar visar dock att de flesta reaktioner uppstår kort efter behandlingen och beskrivs som lätta till måttliga och av kort varaktighet.

En legitimerad kiropraktor med utländsk utbildning är specialist på problem i muskler, leder och nervsystem. Han eller hon har fem års universitetsstudier och ett års praktik inom svensk hälso- och sjukvård bakom sig. En kiropraktor med denna bakgrund är grundligt utbildad i differentialdiagnostik. Detta är mycket viktigt i sammanhanget, eftersom vissa invärtes sjukdomar kan ge symtom som ryggsmärtor, nacksmärtor, huvudvärk etc.

Vanligtvis innebär en behandling ingen eller ringa smärta.

Det beror naturligtvis på vilket besvär man har. Vanligast är att men behöver 4-6 behandlingar för ett optimalt resultat. Dock ska sägas att många patienter klarar sig med färre besök och några behöver flera.

Antalet behandlingar som krävs för att du ska bli bra beror på vilka besvär du har och hur allvarliga de är. Generellt kan man säga att ju längre tid du går med rygg och nackbesvär, desto längre tid tar behandlingen. Och ju snabbare störningen åtgärdas, desto mindre risk är det att du får bestående besvär av den.

Kiropraktik kan ofta ha en snabb effekt på smärta från nacke och rygg. Förutom att bli av med din värk så är det också viktigt att återställa ryggradens funktion vilket kan kräva fler behandlingar. När smärtan är borta och funktionen är återställd behöver du diskutera med din kiropraktor om du också behöver fortsatt förebyggande behandling.